«

»

SVETOVNI DAN UČITELJEV 2024 – Prisluhnimo učiteljicam in učiteljem

PRISLUHNIMO UČITELJICAM IN UČITELJEM

svetovni dan učiteljev, 5. oktober 2024

S svetovnim dnevom učiteljev se spominjamo 5. oktobra 1966, ko so bila na posebni medvladni konferenci v organizaciji Unesca in Mednarodne organizacije dela (ILO) sprejeta Priporočila o položaju učiteljev. V tem pomembnem dokumentu so jasno določene pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev, poudarjeno pa je tudi, kakšen položaj bi ti morali imeti v družbi glede na pomembnost in zahtevnost dela, ki ga opravljajo. Prav tako je v priporočilih opredeljena odgovornost vlad, da morajo zaposlenim v vzgoji in izobraževanju ter organizacijam, v katerih se združujejo in jih te zastopajo, omogočiti sodelovati pri odločanju o zanje pomembnih vprašanjih. Odločitev o 5. oktobru kot svetovnem dnevu vzgojiteljev in učiteljev je bila sprejeta na Mednarodni konferenci o izobraževanju leta 1993 v Ženevi, obeležujemo pa ga od leta 1994.

Svetovni dan učiteljev vsako leto ponudi priložnost za poglobljen in vedno tudi nujen razmislek o vlogi, krepitvi in prihodnosti pedagoškega poklica. Učiteljice in učitelji imajo v vzgojno-izobraževalnem sistemu nenadomestljivo vlogo, zato je bistveno, da se njihovo delo ustrezno ovrednoti, da je cenjeno in spoštovano, njihov glas pa upoštevan pri oblikovanju izobraževalnih politik. Slogan letošnjega svetovnega dneva učiteljev izpostavlja prav ta vidik kot ključen. Omenjena Priporočila o položaju učiteljev jasno pozivajo k tesnemu sodelovanju med vladami, učiteljskimi organizacijami, kulturnimi, izobraževalnimi in raziskovalnimi ustanovami, saj je mogoče le tako oblikovati in uresničevati izobraževalne politike, ki bodo ustrezno odgovorile na potrebe učečih se in družbe. Letošnji slogan svetovnega dneva učiteljev poudarja potrebo po vzpostavitvi trdnejšega socialnega dialoga med vladami in učitelji. Učitelji namreč ne morejo biti zgolj izvajalci izobraževalnih politik, temveč so ključni soustvarjalci, njihove izkušnje in stališča pa predstavljajo neprecenljiv vir pri oblikovanju učinkovitih izobraževalnih strategij za prihodnost. Ob aktualnem obeleževanju svetovnega dneva učiteljev je z osrednjim geslom »Prisluhnimo učiteljicam in učiteljem« torej poudarjeno, da je pri spoprijemanju z izzivi, s katerimi se soočajo številne družbe po vsem svetu, nujno sodelovati z zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju, jih slišati in upoštevati.

Številne države po vsem svetu se namreč že dlje srečujejo z zaskrbljujočim trendom: zaradi preobremenjenosti, podcenjenosti in preslabega plačila vse več učiteljic in učiteljev zapušča poklic, ki ga radi opravljajo in je za družbo nepogrešljiv, hkrati pa se za pedagoško delo odloča vse manj mladih. Unesco in Mednarodna delovna skupina za učitelje v Globalnem poročilu o izobraževanju opozarjata na alarmantno pomanjkanje učiteljev in množično odhajanje zaposlenih iz vrtcev in šol, med ključnimi dejavniki, ki od poklica odvračajo mlade, pa so izpostavljeni zahtevni delovni pogoji, velike obremenitve in nekonkurenčno plačilo. Učiteljice in učitelji se soočajo tudi z nezadostnim družbenim priznanjem, nizko poklicno avtonomijo in premalo vpliva pri sprejemanju za njihovo delo pomembnih odločitev. Neupoštevanje glasu učiteljic in učiteljev pri tem ne prinaša le negativnih posledic za njihov status in motivacijo, temveč tudi slabi učinkovitost izobraževalnih politik.

Položaj šolstva in zaposlenih v njem je tudi v Sloveniji precej podoben. Strokovnega in tehničnega kadra primanjkuje na vseh ravneh vzgoje in izobraževanja, zaposleni so preobremenjeni, povprečna starost učiteljev se zvišuje, država pa ob tem izobraževanju namenja nižja deleža BDP in javnih sredstev iz proračuna, kot je povprečje OECD. Tudi v skladu s tem smo iz Sviza ob začetku letošnjega šolskega leta na vlado naslovili poziv, naj ustrezno ovrednoti pedagoško delo ter z zakonom o organizaciji in financiranju, ki je trenutno v prenovi, zagotovi stabilno financiranje vzgoje in izobraževanja. Ob napovedanem zaslišanju kandidata za novega ministra za vzgojo in izobraževanje, ki bo na pristojnem parlamentarnem odboru potekalo v teh dneh, bomo prav tako še enkrat več jasno opozorili na izzive v našem vzgojno-izobraževalnem sistemu. Pričakujemo, da se jih bo novi minister lotil takoj, aktivno in v tesnem sodelovanju s Svizom kot visokoreprezentativnim predstavnikom zaposlenih.