«

Glavni odbor Sviza na razširjeni izredni seji

Članice in člani Svizove pogajalske skupine so 600 sindikalnim zaupnicam in zaupnikom predstavili dogovorjena zvišanja plač in osnovne elemente novega plačnega sistema.

Ljubljana, 3. oktobra 2024 – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je v sredo, 2. oktobra 2024, v Cankarjevem domu v Ljubljani izpeljal razširjeno izredno sejo svojega Glavnega odbora (GO). Poleg članic in članov tega najvišjega organa sindikata med dvema kongresoma so se dogodka udeležili tudi sindikalni zaupnice in zaupniki, da bi se seznanili z najnovejšim položajem v pogajanjih o oblikovanju novega plačnega sistema v javnem sektorju ter opredelili nadaljnje korake sindikata v tem procesu.

Sviz je Linhartovo dvorano Cankarjevega doma, ki je bila včeraj povsem zapolnjena, rezerviral že letos spomladi, in sicer v luči pričakovanja – najsibo uspešnega ali neuspešnega – zaključka pogajalskega procesa približno v tem času. Ker se zdi, da so pogajanja o novem plačnem sistemu vseeno bližje uspešnemu zaključku kot potrebi Sviza, da bi se opredeljeval oziroma pripravljal na nadaljevanje stavkovnih aktivnosti, je bilo srečanje primarno namenjeno seznanitvi in razpravi o ključnih novostih, ki jih prinaša novi Zakon o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju, in s stanjem na pogajanjih po plačnih stebrih, kjer so pogajalci v sklepni fazi.

Pogajanja o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju sicer trajajo že dve leti, a pričakovati je, da se bodo konec prihodnjega meseca, ko naj bi bile dokončno usklajene in podpisane še spremembe kolektivnih pogodb v javnem sektorju – temeljna Kolektivna pogodba za javni sektor in 15 KP dejavnosti –, uspešno sklenila. V času od začetka pogajanj se je sicer vladno-sindikalna delovna skupina za pripravo zakona o skupnih temeljih sestala skoraj šestdesetkrat, centralna pogajalska komisija vlade in 46 sindikatov javnega sektorja več kot tridesetkrat, stebrnih pogajanj za vzgojo in izobraževanje, znanost in kulturo pa je bilo doslej več kot dvajset.

Na seji v Cankarjevem domu so članice in člani Svizove pogajalske skupine pod vodstvom glavnega tajnika sindikata Branimirja Štruklja skupno 600 sindikalnim zaupnicam in zaupnikom predstavili dogovorjena zvišanja plač in osnovne elemente novega plačnega sistema. Gre za najobsežnejše in vsebinsko najgloblje spremembe pri oblikovanju plač po letu 2008, ko je bila uveljavljena zadnja plačna reforma. Ob koncu predstavitve ter po opravljeni razpravi in razrešitvi nekaterih dilem je Glavni odbor Sviza v razširjeni sestavi z zaupnicami in zaupniki iz vseh dejavnosti, v katerih je Sviz reprezentativen (vzgoja in izobraževanje, od vrtca do univerze, raziskovalna dejavnost, dejavnost kulture ter zdravstva in sociale), ob upoštevanju največje možne koristi skoraj 36 tisoč članov Sviza podelil mandat svojim pogajalcem, da v roku, ki bo omogočal začetek izvajanja novega plačnega sistema in začetek zviševanja plač s 1. 1. 2025, sklenejo pogajanja. O podpisu dogovorov ter kolektivnih pogodb, ki so potrebni za začetek delovanja novega plačnega sistema in začetka zviševanja plač, bo v skladu s Statutom Sviza odločal glavni odbor. V primeru, da pogajanj ne bo mogoče uspešno ter v interesu članstva pripeljati do zaključka, pa bo Sviz takoj slical izredno sejo glavnega odbora, ki bo sprejel odločitve, ki bodo zagotavljale uresničitev Stavkovnega sporazuma med Vlado RS in SVIZ Slovenije.

Za zainteresirane objavljamo še povezavo do fotogalerije dogodka.